Tavaklı Köyü

tavakliforum

https://www.facebook.com/groups/bizimtavakli

Bu köyün eski adının Larissa olduğu söylenir. Tavaklı, Sakar Dağı eteğine kurulmuş olup, Çanakkale ye 74 km  ve Ezine ye 24 km uzaklıktadır. Tavaklı deniz seviyesinden  200 metre yüksekliktedir ve deniz kıyısına 3 km uzaklıktadır.

Köyün plaj alanı Tavaklı İskelesi adıyla anılır.  Şu anda bir iskelesi yoktur ancak geçmişte  Tavaklı İskelesi den  meşe palamudu ihracatı yapıldığı söylenir.  Sahil  boyunca birçok yazlık ev, bir kaç otel ve bazı restoranlar vardır.

Bu bölge ılıman bir iklime sahiptir. 2020 yılı  nüfus sayımı köy nüfusunun 573 olduğunu göstermektedir. Köyün  temel geçim kaynağı tarıma dayanır..

Köyün ve çevre arazisinin çoğu engebelidir ve zeytin ağaçlarının büyümesi için uygundur. Zeytinyağı üretiminde verimli olan köyde üç zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır.

Tavaklı ve düz çevresindeki başlıca tarımsal ürünler meyveler  kayısı, armut, elma, şeftali, tatlı ve sulu kavun, karpuz, domates ve sebzeler, karnabahar, yeşil biber, fasulye, buğday, bakla ve  bezelyedir.  Bölgede badem ağaçları da yetişir.

Köyde sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliği de yapılmaktadır ancak Ezine ve çevresindeki diğer köyler ile karşılaştırıca bu oran  küçüktür.

Deniz kıyısında olmasına rağmen balıkçılık bir endüstri olarak gelişmemiştir. Denizi temiz ve sahili bozulmamıştır, daha çok yerel turizme hizmet eder.

Köyde ilköğretim okulu olmasına rağmen, halen kullanılmamaktadır. Su ve  kanalizasyon alt yapısı olup, elektrik, telefon hatları ve internet bağlantısı vardır.  PTT acentası ve bakkal bulunmaktadır. Sağlık merkezi yakın zamanda yeniden açıldı.

Muhtar: Köyün Muhtarı Cemil Özmen dir.

Telefon: 0541 6274076

Tavaklı İskelesi genellikle Tavaklı köyünün ayrı bir parçası olarak görülür, ancak yine de aynı muhtara bağlıdır ve aynı yetki alanının bir parçasıdır.

Kayhan köyüne gidip aracınızı bırakırsanız, toprak yolu takip ederek ormanlık alanda yürüyebilir ve çok muhteşem manzaralar görebileceğiniz Sakar Dağı’nın zirvesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın